Wah, sudah lebih 3 bulan rupanya aku tak update satu-satunya blog kesayangan aku ni. Bukan lah bermakna sudah lebih 3 bulan aku gantung pancing. Aktiviti memancing masih berjalan macam biasa, cuma tak ditulis dalam blog ni. Sekarang ni, kalau takat memancing kecil-kecilan memang aku akan ke Sg Timun. So, entry kali ni aku nak cerita pasal udang galah Sg Timun.
Kat N9 ni, rata-rata penggemar udang galah pasti tahu mana nak dapatkan udang galah terbaik dari Sg Timun. Pada yang tak tahu mana letaknya Sg Timun ni bolehlah cari kat google map ya. Pekan berhampiran adalah Linggi dan juga Lubuk Cina.
|
Betapa segarnya udang galah yang baru dinaikkan dari Sg Timun |
Terliur tak tengok udang galah kat atas tu? Udang segar berharga RM50~RM60 sekilo bergantung kepada saiz. Memang berbaloi2 makan udang galah segar Sg Timun...Best In The World....
Siapa kata udang galah ni mahal? Kalau korang nak lagi mahal, pergilah makan kat Restoran Nelayan, Seremban tu. Seekor udang galah dalam berat 200gm masak lemak cili api RM30 sahaja.
Nak tahu kenapa udang ni mahal? Cubalah korang tangkap sendiri. Baru tahu seksa tak seksa nak dapatkan sekilo udang.
|
Nelayan sungai yang gigih menebar jala mengharapkan hasil untuk dibawa pulang bagi menyara keluarga |
|
Pak Akob - Warga emas yang kaya pengalaman masih gagah mengerah kudrat |
|
Si sepit biru yang dicari-cari sebagai salah satu punca rezeki di sini |
So kepada seiapa yang nak rasakan sendiri kelazatan si sepit biru Sg Timun, boleh lah berkunjung ke sana. Terpulang sama ada ingin menyewa bot untuk merasai sendiri pengalaman memancing si sepit biru atau bawa saja wang yang mencukupi dan tunggu di tepi jeti nelayan Sg Timun untuk membeli hasil dari nelayan sungai di sana. Kalau tak mahu pulang dengan tangan kosong, boleh saja buat tempahan dahulu dengan Pak Akob di sana.
No comments:
Post a Comment